Halil Doğan

Anasayfa Kimdir ? Yazılar Konuşmalar Fotoğraflar Küpürler İletişim Videolar
Neye evet

 

Taraf Gazetesinin 03.09.2010 tarihli nüshasında yayınlamıştır.

Haberin küpürü için tıklayınız

 

MADDE 23: YERLEŞME VE SEYAHAT ETME HÜRRİYETİ

 

İş insanları vergi borcundan mağdur edilmeyecek

 

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan

 

Yurtdışı yasağı en çok vergi borcu sebebiyle iş insanlarının mağdur olduğu bir hükümdü. Eskiden vergi dairesinde bir memur, yan masadaki arkadaşına bir evrak uzatmasıyla yurtdışı yasağı konabiliyordu. Sizin savunmanız alınmadan, haberiniz bile olmadan yasak konabiliyordu. Süresi olan pasaportunuz varsa yurtdışına çıkarken, yeni pasaport alıyorsanız emniyette haberiniz oluyordu. Hasta olduğu için çalışamayacak durumda olan ve tedavisi için yurtdışına gitmesi gerekenler bu yasaklar sebebiyle tedavi olamamaktaydılar. Gerçekte bir vergi borcunuz bile olmasa memurun var zannetmesi bile yetiyordu. İsim benzerliğinden tutun, ödendiği halde işlenmemiş vergiden dolayı yasak konabiliyordu. Pirincin taşını ayıklamak size düşüyordu. Siz bu işlemi iptal etmek için yargıya gitmek zorunda kalıyordunuz. Artık yargıda düzeltmek için aylar, yıllar süren bir davayla uğraşmanız gerekmeyecek. Yurtdışı kararı idari değil yargı kararı olacak.

Eski hâlinde “vatandaşlık ödevi” tabiri olduğu için çıkış yasağı vergi borcu yanında askerlik yapmamışlar için de uygulanan bir hükümdü. Askerlik şubesinin bir yazısıyla hemen yasak konuyor ve o an için şartları elverişli olmayan çokça insan bu yüzden yurtdışına çıkamadığı için mağdur oluyordu. Tarkan gibi bir sanatçı da askerlik problemiyle ilgili olarak yurtdışı yasağıyla başı derde girmişti. Bazı medya organları vatan haini bile ilan etmişti. Hâlbuki bu insanların ülkeye faydası var, askerliğe biraz sonra gitse ne olur ki? Bu madde yasalaşırsa kişiye haber verilerek, savunması alınarak ona göre karar verilecek. Dolayısıyla mağduriyetler önlenecektir diye düşünüyorum.

 

MADDE 41: ÇOCUKLARA ANAYASAL KORUMA

 

Geleceğimiz korunuyor

 

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan

 

Madde, çocuğu ayrı bir birey olarak kabul edip, koruması gerektiği kanaatini beyan etmektedir. Çocuk, anne-babasına karşı, anne-babası dışındakilere karşı ve hatta kendisine karşı da korunmalıdır. Diğer insanlara koruma gerekliliği barizdir. Anne-babaya karşı koruma nasıl ve ne zaman olmalıdır? Esas olan çocuğun anne-babasıyla birlikte bir hayat sürmesidir. Ancak devlet gerektiğinde ayrı bir fert olan çocuğu anne-babadan dahi korumalıdır. Burada kriter çocuğun “yüksek yararı”dır. Çocuğunu dışa karşı koruyamayan, hatta kendisi şiddete maruz bırakan, istismar eden anne babalara karşı da korumalıdır. Bu bakımdan oldukça yararlı bir madde. Çocuğunu dilendiren, okutmayıp, işte çalıştıran, fuhuşa alıştırıp üzerinden menfaat edinen, çocuğunu erken yaşta evlendirmek gibi ahlaka, dine ve yasalara aykırı işler yapan kişilere karşı çocuğu korumak gerekmektedir.

Bu madde, “olur böyle vakalar, Türk polisi yakalar” tarzında değil, devletin istismar ve şiddet olmadan koruyucu tedbir almasını gerektiren bir hüküm ihtiva etmektedir.

Çocuk, madde bağımlılığı gibi dışarıdan gelen bir şiddet ve istismara maruz değilse ve kendi kendine zarar veriyorsa, devlet burada da devreye girmeli ve çocuğu koruma altına almalıdır.

Çocuk koruma müessesesi kanunlarla düzenlenmiş olsa da Anayasa’da teminat altına alınmış olması iyi bir gelişmedir.

Dilerim kanunlar da bu maddelere göre yeniden düzenlenir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklar hakkında ne kadar düzenleme yapılsa yeridir.

 

 

MADDE 23: YERLEŞME VE SEYAHAT ETME HÜRRİYETİ

Eski hâli:Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir. Vatandaş sınırdışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Yeni hâli: Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınırdışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

 

MADDE 41: ÇOCUKLARA ANAYASAL KORUMA

Eski hâli: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

Yeni hâli: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.

Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.

 

sag

www.arabulucuhesap.com

Arabulucu ücreti hesaplama platformu


www.kanaatimce.com

Kanaatlerimizi yazı ve şiir olarak halka arz ediyoruz.

Halil Doğan

uzunsag