Halil Doğan

Anasayfa Kimdir ? Yazılar Konuşmalar Fotoğraflar Küpürler İletişim Videolar
Urfa’da Fatiha günleri

 

Ayakta yapma !

Halil Doğan

Ayakta Yapma !

Dünyanın ve ülkemizin yüzlerce sorunu yanında erkeklerin ayakta bevletmesi gibi önemli (!) bir sorunu, Sabiha Gökçen havaalanının erkekler tuvaletine asılan bir duyuru tabelası ile sosyal medyanın gündemine oturmuş durumda. Duyuru afişinin son derece amatörce, din ve tıp bilim adamlarına danışılmadan yazılmış olması bir yana, bunu malzeme yapıp, hükümete vurmaya çalışanların karşı çıkışlarındaki cahilane beyanları da işin vahametini arttırıyor.

İnternette yaptığım birazcık araştırma, uzmanlarına açılan bir iki telefon bile bize yol gösterebiliyor. Ama yine de yüzlerce mesele yanında önemsiz gibi dursa da, konunun din ve tıp bilginlerince açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Tıp bilim adamlarından öğrendiğime göre: Çömelerek bevlederken karın kasları kasılır, dizler karına tazyik yaparlar; dolayısıyla mesane baskı altında kalır. Bevletme sonucunda mesane tam boşaldığından mesanede artık idrar kalmaz. Mesane tam boşalır.

Genç ve problemsiz olanlar, ayakta da bevletse tam bir boşaltım olabilir. Yaşlı ve prostat - mesane gibi hastalığı olanların en büyük problemi mesaneyi tam boşaltamamadır. Bu yüzden çömelerek, o olmazsa oturarak bevletmek tam bir boşaltım için uygun bir yoldur.

“Ayakta yapma”nın “mesanede taş oluşturma, iltihaba yol açma, prostata kurban olma” ile birebir ilişkisi henüz isbat edilmiş değildir. Ancak vesile olabilir. Riski arttırabilir.

Din açısından bakıldığında ise peygamberimizin kabir azabına vesile olduğunu ifade ettiği, insanın üstüne başına sıçratması ve en önemlisi bunu önemsemesidir. Sıçrama sonucu oluşacak el içi kadar bir leke namaza mani değildir. Burada insanların sosyal hayattaki konumu, davranışı önemlidir. Bazısı namaza mani olmasa da bir damla bile onu rahatsız eder ve onu temizlemeye çalışır. Bazı insanlar da vurdumduymaz olur. İşte bunun için bir sınır koyulmuştur.

Bu gün toplu yaşam olan yerlerde alafranga tuvaletlerin (klozetlerin) yaygın, alaturka tuvaletlerin az oluşu sebebiyle neredeyse çömelerek bevletme imkânı yoktur. Klozetlerin ise hijyenik olmadığı düşünüldüğünde etrafa ve üstüne sıçratmadan ayakta yapmak daha uygun hale gelmektedir.

İslâm'ın hükümlerini dile getirirken ilmin ışığında, abartmadan, olmayan şeylerle korkutmadan anlatmak dinin ve medeniyetin gereğidir.

 

sag

www.arabulucuhesap.com

Arabulucu ücreti hesaplama platformu


www.kanaatimce.com

Kanaatlerimizi yazı ve şiir olarak halka arz ediyoruz.

Halil Doğan

uzunsag